Insituti "Junus Emre"

Insituti "Junus Emre"

Fondacioni “Junus Emre” (Yunus Emre) është një fondacion publik i krijuar me Ligjin Nr.5653 dhe datë 05.05.2007 me qëllim prezantimin e Turqisë, të gjuhës turke, të historisë, kulturës dhe artit turk; në lidhje me këtë të ofrojë në dobi të botës informacione dhe dokumente; të ofrojë shërbime jashtë shtetit për ata që duan të mësojnë gjuhën turke apo të njihen me kulturën dhe artin turk; të zhvillojë miqësinë e Turqisë me vendet e tjera duke shtuar shkëmbimet kulturore. 

Kurse Instituti “Junus Emre” është një institucion që funksionon në varësi të Fondacionit me të njëjtin emër dhe me synimin për të realizuar qëllimet e Ligjit krahas mësimdhënies së turqishtes për të huajt në qendrat e ngritura jashtë vendit kryen aktivitete kulturore dhe artistike që synojnë prezantimin e vendit jashtë si dhe mbështet punimet shkencore. 

Instituti “Junus Emre” aktivitetin e ka nisur në vitin 2009 dhe sot numëron më shumë se 40 qendra që veprojnë jashtë Turqisë. Krahas mësimit të gjuhës turke, këto qendra kulturore mbështesin edhe degët e Turkologjisë dhe mësimdhënien e turqishtes nëpërmjet bashkëpunimit që këto qendra bëjnë me institucionet arsimore në vende të ndryshme. Me ndërmjetësimin e Qendrave Kulturore organizohen shumë aktivitete për promovimin e kulturës dhe artit tonë. Gjithashtu këto qendra përfaqësojnë vendin në aktivitete të ndryshme që mbahen në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar.    

 

Qendrat Kulturore

A

Afganistan - Kabul

Gjermani - Berlin

Gjermani - Këln

Shqipëri - Shkodër

Shqipëri - Tiranë

Austri - Vjenë

Azerbajxhan - Baku

B

Belgjikë - Bruksel

Bosnjë-Hercegovinë - Mostar

Bosnjë-Hercegovinë - Fojnica

Bosnjë-Hercegovinë - Sarajevë

C

Algjeri - Algjer

F

Marok - Rabat

Francë - Paris

G

Afrika e Jugut - Pretoria

Gjeorgji - Tbilis

H

Holandë – Amsterdam

Kroaci - Zagreb

I

Angli - Londër

Iran - Teheran

Itali - Romë

J

Japoni - Tokio

K

Mali i Zi - Podgoricë

Kazakistan - Astana

Katar - Doha

Kosovë - Prizren

Kosovë- Pejë

Kosovë- Prishtine

Qipro e Veriut - Lefkoshë

L

Liban - Bejrut

M

Hungari - Budapest

Maqedoni - Shkup

Egjipt - Aleksandri

Egjipt – Kajro

Moldavi - Komrat

P

Poloni - Varshavë

R

Rumani - Konstancë

Romani - Bukuresht

Federata Ruse – Kazan

S

Serbi - Beograd

Sudan - Hartum

U

Jordani - Aman