Arnavutluk’ta “Kardeşliğin Hikâyesi” Yazıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Tiran Yunus Emre Enstitüsü, Eğitimciler Birliği Sendikası Eğitim-Bir-Sen, Sındıkata e Pavarur e Arsımıt te Shqıperıse Indıpendent Trade Unıon of Educatıon of Albanıa SPASH, Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçiliği iş birliğinde gerçekleştirilen “Kardeşliğin Hikâyesi” konulu mektup yarışmasının finalistleri belli oldu.

Türk ve Arnavutluk halkı arasındaki beş yüz yıllık birlikteliğe ve devam eden kardeşliğe vurgu yapmak; ortak değerler konusunda her iki ülkede de kamuoyu bilici oluşturmak amacıyla Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığı’na bağlı devlet okullarındaki ortaokul ve lise öğrencileri arasında düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere, ödülleri takdim edildi.

7 Haziran Perşembe günü Tirana International Hotel’de düzenlenen program, T.C. Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Akpınar, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Tiran Belediye Başkan Yardımcısı Abaz Hado, SPASH Başkanı Nevruz Kapitalli’nin yanı sıra yarışmada yer alan öğrenci ve ailelerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

“Dost ve kardeş iki kadim millet”

Programın açış konuşmasını yapan T.C. Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Türkler ve Arnavutların dost ve kardeş iki kadim millet olduğuna vurgu yaparken söz konusu yarışmanın bu dostluğun bir göstergesi olduğunu belirtti.

Türkiye genelindeki liselerde Arnavutçanın seçmeli ders olarak uygulamaya konduğunu hatırlatan Büyükelçi, önümüzdeki dönemde Arnavutluk’taki lise ve ortaokullarda Türkçenin seçmeli ders olarak okutulmaya başlanması, böylelikle Türk ve Arnavut çocukların başka bir aracı dil kullanmadan doğrudan iletişim kurabilmeleri temennisinde bulundu. “Şunu hiç unutmayalım bugün diktiğimiz fidanlar gelişip ağaç olduklarında o ağaçların gölgelerinde gelecek nesiller serinler ve huzur bulur.” ifadelerini kullanan Yörük, yarışmaya eşlik eden Arnavut öğrencileri kutladı.

“Sevgi tohumları filizleniyor”

Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ise çocukların iki ülke arasındaki dostluk hikâyesini kitaplardan değil, yaşayarak öğrenmelerinin önemine değindiği konuşmasında yaklaşık beş asıra dayanan sevgi tohumlarının yeniden filizlendiğini aktarırken “İnanın tarih yazıyorsunuz, gelecek bugünden çok daha güzel olacak.” dedi.  

“Dostluk köprüleri, insani değerlerle kuruluyor”

Yarışmaya katılan öğrencilerin yazmış olduğu mektupların kardeşlik bağlarını yeşerteceğine dikkat çeken T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Akpınar ise “Eğitim sadece akademik başarıdan ibaret değildir, çocuklarımıza ve gençlerimize insani değerleri de öğretmeliyiz. İş birliği, dayanışma, kardeşlik gibi köprüler bu değerler üzerinden inşaa edilmektedir.” şeklinde konuştu.

Korça’dan Durres’a, Kukes’tan Saranda’ya “Kardeşliğin Hikâyesi”

Arnavutluk’ta büyük ses getiren yarışmanın final programında, ortaokul ve lise düzeyinde olmak üzere her iki kategoride de birinci, ikinci, üçüncü ve ilk ona giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

İki ülke arasındaki kadim dostluğun perçinlenmesine vesile olan program, yarışma birincilerinin yazmış oldukları mektupları seslendirmelerinin ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.