Yunus Emre Söyleşilerinde “Arnavutluk’ta Türkçenin Dünü, Bugünü, Yarını” Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Tiran Yunus Emre Enstitüsü (YEE), birbirinden farklı konu ve konuklarla her ay düzenlediği “Yunus Emre Söyleşileri”ninin ikincisini 15 Mayıs Salı günü gerçekleştirdi.

Verilen ışığında “Arnavutluk’ta Türkçenin Dünü, Bugünü, Yarını”nın konuşulduğu söyleşide, Arnavutluk perspektifinden Türkiye ve Türk dili izlenimlerinin yanı sıra Arnavutluk’ta Türkçenin yeri ve önemi üzerine fikir alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlenen söyleşinin konuk koltuğunda bu ay, Tiran Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Alban Foçi yer aldı.  Tiran YEE Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Arnavutluk’ta Türkçenin Dünü, Bugünü, Yarını” konulu söyleşiye; STK, akademisyenler, medya mensupları ve öğrenciler katılım gösterdi.

Geçmişten bugüne Türkçeye olan ilginin Arnavutluk’taki önemine vurgu yapak, bu ilginin her geçen gün artmasında YEE’nin büyük katkısı olduğunu söyleyen Foçi, “Türkçe son zamanlarda büyük bir ilgi görüyor ve sizin benim söylediklerimi anlamanız bu ilginin bir kanıtıdır.” dedi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun işgalinden bu yana Türk dilinin ilerleyişi hakkında konuşan Foçi, Arnavutluk kültürünün ve tarihinin araştırılması için Osmanlıca bilinmesi gerektiğini vurgularken katılımcılara bir de müjde verdi. Arnavutluk-Türk Araştırma Merkezi'nin açılacağı ve bu merkezin Yabancı Diller Fakültesinin önemli bir parçası olacağını açıklayan Dr. Foçi, bu merkezin Tiran Üniversitesi ve T. C. Tiran Büyükelçiliği ile iş birliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkacağını belirtti. “Osmanlıca bilmek devletin geçmişini bilmek demektir. Geçmişini bilmeyen kişi ise hiçbir zaman ilerleyemez.” ifadelerini kullanan Foçi, arşiv araştırmalarının ve yüzyıllar boyunca belgelenmiş olgularla tarihin keşfinin önemine de değindi. Ayrıca, bugünün Türkçesi hakkında "Türkçe yeniden doğmakta olan bir daldır." ifadelerini kullanarak, Türkçenin bugün hem bilimsel hem de işgücü piyasasında sağladığı avantajlara dikkat çekti.

Öte yandan, Türk Dili Bölümünün 20. açılış yıl dönümünün kutlandığının altını çizen Dr. Foçi, her yıl katlanan öğrenci sayısıyla bölümün saygınlığının giderek arttığını kaydetti.

Tiran YEE Müdürü Ömer Osman Demirbaş ise yaptığı açış konuşmasında, Tiran Üniversitesi’nin özellikle Yabancı Diller Fakültesi ve Türkoloji bölümü öğrencilerinin Türkçeye ve Enstitüye olan ilgilerinden duyduğu memnuniyet dolayısı ile teşekkürlerini iletti. Demirbaş, “Dünyanın dört bir yanındaki Yunus Emre Enstitülerinde olduğu gibi Tiran YEE’nin de amacı, yalnız Türk kültürünü ve dilini öğretmek değil bulunduğumuz ülkede kültürel ilişki ve bağlarımızı kuvvetlendirmektir.” şeklinde konuştu.

Katılımcıların büyük beğenisini toplayan söyleşi, Tiran Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Alban Foçi’nin katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından son buldu.