Buhara'dan Balkanlar'a İz Bırakanlar

Yazıcı-dostu sürüm

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Buhara'dan Balkanlar'a İz Bırakanlar" konulu söyleşi yapıldı.

Tiran Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türkiye Mezunları Derneği (TUMED) desteğiyle düzenlenen ve Doç. Dr. Oğuzhan Aydın'ın konuşma yaptığı söyleşiye, Tiran Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ömer Osman Demirbaş, Türkiye Maarif Vakfı Arnavutluk Direktörü Mesut Özbaysar, Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Adem Gerlegiz, araştırmacılar, yazarlar ve öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milletlerin büyük oğullarıyla yaşadığını söyledi.

Kendilerinin de Buhara'dan aldıkları sevgi, eğitim, kültürle ve Ahmed Yesevi'nin yetiştirdiği Alperenlerle Anadolu'ya geldiklerini anlatan Aydın, "Anadolu'da Yunus Emre olduk, Balkanlar'da Sarı Saltık olduk. Buhara'dan Balkanlar'a bir hat oluşturduk. Bu bizim büyük oğullarımız, öncülerimiz bize temel değerleri bıraktılar. Bu değerlerin başında adalet, merhamet, edep gelmektedir." diye konuştu.

Adaletin, merhametin, edebin ete kemiğe büründüğü şahsiyetlerde Türkiye ile Arnavutluk'un ortak isimleri bulunduğuna işaret eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arnavutluk'u Türkiye'ye, Türkiye'yi de Türkistan'a bağlayan en önemli şahıs hiç şüphesiz ki Mehmet Akif Ersoy'dur. Mehmet Akif Ersoy'un babası Arnavut'tur, annesi Buharalıdır ama kendisi de Anadolu Türkü'dür. Şemsettin Sami Arnavut'tur ama Osmanlı Türkü'dür, en büyük lügatimiz olan Kamus-ı Turki'yi yazmıştır. Yahya Kemal Bey bir Balkan Türkü'dür, Üsküplüdür, ama Türkçenin, Türkiye Türklerinin en güzel şiirlerini kaleme almıştır. Bu iz bırakanlar, bu manevi mihmandarlar ve bu şairler bize bugün şunu hatırlatıyor: ‘Bizler bir kartalın kanadıyız, bir babanın evladıyız, bir milletin damadıyız.' Ellerimiz farklı da olsa, devletlerimiz farklı olsa da bizler biriz, beraberiz ve geleceğe de hep beraber yürüyeceğiz."

Söyleşi öncesi Tiran Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ömer Osman Demirbaş da bir konuşmayla katılımcıları selamladı.

Diğer Etkinlikler

TİRAN - Arnavutluk’ta, Pazartesi 30 Ocak 2023 tarihinde Tiran Yunus Emre Enstitüsünce (YEE) "Türkiye-Arnavutluk...

Arnavutluk Yayıncıları Birliği tarafından düzenlenen "Tiran Kitap Fuarı 2022" sona erdi. 16-20 Kasım 2022 tarihleri...

Arnavutluk’ta 29 Haziran - 7 Temmuz tarihleri arasında Türk Kültür Haftası düzenlendi. Gastronomiden müziğe, resimden...

Arnavutluk’ta 29 Haziran - 7 Temmuz tarihleri arasında Türk Kültür Haftası düzenlendi. Gastronomiden müziğe, resimden...