Türk Kültür Haftası

Yazıcı-dostu sürüm

Arnavutluk’ta 29 Haziran - 7 Temmuz tarihleri arasında Türk Kültür Haftası düzenlendi. Gastronomiden müziğe, resimden edebiyata ve gösteri sanatlarına kadar çeşitli alanlarda yapılan programlarda Tiran Yunus Emre Enstitüsü birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Türk Kültür Haftası kapsamında 2 Temmuz Cumartesi akşamı Tiran İskender Bey Meydanında “Geleneksel Türk Mutfağı” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden kuzu tandır, iç pilavı, imam bayıldı, muhammara ve cacık Türk şefleri eliyle hazırlanıp halka ikram edildi. Yemeğin ardından Gaziantep baklavası ve Maraş dondurması da gösteriler eşliğinde halkın beğenisine sunuldu. Kahramanmaraş Belediyesi aracılığıyla kurulan stantta Maraş’a özgü yöresel ürünler ve yiyecekler de tanıtıldı. 3 Temmuz Pazar akşamı yine İskender Bey Meydanında yemek ikramına devam edildi. Başta T.C. Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay’ın da bulunduğu birçok protokol ve üst düzey misafirlerin ziyaretiyle zenginleşen etkinlik Arnavutluk halkı tarafından büyük ilgi gördü.

Türk Kültür Haftasının ikinci kısmında, 5 Temmuz Salı günü Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından Tiran Yunus Emre Enstitüsü ve Arnavutluk Milli Kütüphaneler iş birliğiyle, Türkçeden Arnavutçaya çevrilen kitapların sergisi düzenlendi. Serginin ardından kıymetli yazarlarımız Yalvaç Ural ve Görkem Yeltan’ın katılımlarıyla “Türk Çocuk Edebiyatı Üzerine” adlı söyleşi gerçekleştirildi. Aynı akşam Tiran Yunus Emre Enstitüsü Konferans Salonunda Türk edebiyatının sevilen yazarlarından Tarık Tufan ile söyleşi ve imza etkinliği düzenlendi. Söyleşide Fan Noli Yayınevi direktörü Rexhep Hida’ya Türk edebiyatına katkılarından dolayı plaket takdim edildi. T.C. Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay ve kıymetli yazarlarımızın katılımıyla gerçekleşen program büyük beğeni topladı.

Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ve Tiran Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle, 6 Temmuz Çarşamba günü saat 12.30’da Tiran Göl Parkında “Storywalk” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, çocuk edebiyatımızın değerli yazarlarından yakın zamanda aramızdan ayrılan Mevlana İdris’in Küçük Süpermen isimli kitabı “Hikaye Yolu” ile üç dilde çocukların okumasına sunuldu. Etkinliğin değerli konuğu T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz çocuklarla bir araya gelerek sohbet etti ve Küçük Süpermen kitabının Arnavutça tercümesini onlara hediye etti.

Dokuz gün süren Türk Kültür Haftası etkinliği Arnavutluk halkı ve burada yaşayan Türk vatandaşları tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Diğer Etkinlikler

TİRAN - Arnavutluk’ta, Pazartesi 30 Ocak 2023 tarihinde Tiran Yunus Emre Enstitüsünce (YEE) "Türkiye-Arnavutluk...

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Buhara'dan Balkanlar'a İz Bırakanlar" konulu söyleşi yapıldı.

Tiran Yunus Emre...

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Buhara'dan Balkanlar'a İz Bırakanlar" konulu söyleşi yapıldı.

Tiran Yunus Emre...

Arnavutluk Yayıncıları Birliği tarafından düzenlenen "Tiran Kitap Fuarı 2022" sona erdi. 16-20 Kasım 2022 tarihleri...