"Türkiye Günleri" Arnavutluk'ta

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliğinin destekleriyle Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bu yıl ikincisi düzenlenen "Türkiye Günleri" etkinliğinin açılışı yapıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Haydar Ali Yıldız, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Tiran Belediye Başkanı Danışmanı Abaz Hado, Tiran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Osman Demirbaş’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen programa vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yıldız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını ilettiği açış konuşmasında, bu etkinliğin Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinde birlik, beraberlik ve kardeşliğe vesile olması temennisinde bulundu. Türkiye ve Arnavutluk'un ortak tarih ve kültür geleneğinden gelen iki devlet olduğunu, Osmanlı ile beraber uzun yıllar devam eden adalet ve merhamet üzerine kurulu düzenin bu topraklara barış ve kardeşliği hâkim kıldığına da vurgu yapan Yıldız, "Burada, Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğrenen Arnavut kardeşlerimiz var. Türkiye'de üniversitelerde okuyan Arnavut kardeşlerimiz var. Türkiye'de buraya yatırım için gelen iş adamlarımız var. İnanıyorum ki bu birliğimizi, beraberliğimizi devam ettirdiğimizde kazanan Türkiye olacak, kazanan Arnavutluk olacak, kazanan kardeşliğimiz, birliğimiz, beraberliğimiz olacak." şeklinde konuştu.

Tiran Belediye Başkanı Danışmanı Hado da Türkiye gibi sevdikleri ve kendilerini seven güçlü dostları olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hado, "Biz bugün Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA gibi tüm Türk kurumları ile yeni ilişkiler kuruyoruz. TİKA'nın kültür eserlerinin restorasyonu konusunda yaptığı çalışmaları ve Yunus Emre Estitüsünün Tiran ve diğer şehirlerdeki çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. " ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Yörük ise Türkiye'nin çok köklü medeniyete sahip bir ülke olduğunun altını çizdiği konuşmasında, "Bizim köklerimizde birazcık Asya, birazcık Kafkasya, birazcık Ortadoğu, birazcık Afrika, birazcık Balkanlar ve birazcık Avrupa var. Aslında Türkiye medeniyetinin potasında, kucağında eriyen binlerce kültür, binlerce geçmiş, binlerce gelenek-görenek var." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'den farklı belediyelerin de katılım gösterdiği, Türk kültürü, sanatı, müziği ve gastronomisinin tanıtılacağı etkinlikler 27 Eylül'e kadar devam edecek.