Yunus Emre Buluşmalarının Konuğu Oktay Kaynarca Oldu

Yazıcı-dostu sürüm

Tiran Yunus Emre Enstitüsü'nün düzenlediği aylık “Yunus Emre Buluşmaları” dijital olarak yapılmaya devam ediyor. 1 Temmuz Çarşamba günü 20.00’de yapılan programın konuğu ünlü oyuncu Oktay Kaynarca oldu. Programı Balkanlar’ın sevilen sunucusu Jusuf Emin yönetti.

Oktay Kaynarca 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü'nü bitirdikten sonra 1990 ile 1997 yılları arasında çeşitli kanallarda yarışma ve eğlence programı sunuculuğu yaptı. Özellikle Kurtlar Vadisi’nde oynadığı “Süleyman Çakır” ve hâlâ yayımlanmaya devam eden “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisindeki “Hızır Reis” rolleriyle izleyicinin dikkatini çeken Kaynarca, oyunculuk alanında birçok ödüle layık görüldü. Kaynarca Arnavutluk’ta yayımlanan Türk dizilerindeki rolleriyle Arnavut izleyicisi tarafından beğeniyle takip ediliyor.

Dijital etkinlikte izleyiciyle buluşan Kaynarca, Televizyonun, ilgisini gençlik yıllarında çekmeye başladığını ve bunun üzerine konservatuvar okumaya karar verdiğini belirtti. Kendisine teklif edilen “Hızır Reis” ve “Süleyman Çakır” rollerindeki benzerliklerle ilgili gelen soruya “Benim doğaçlama gücümü bildikleri için çok ciddi bir sonuç alıyorlar, bu ikisinde bana en yakın olan hepimizin içinden çıkmalarıdır. Ben bir rolü elime aldığımda ona ne kadar yakın olduğumu düşünürüm. Heybemden aldıklarımı karıştırıp bir karakter yaratırım” şeklinde cevap verdi. Kaynarca “Türk izleyicisi Süleyman Çakır’ı kendi ailesinden biri olarak gördü. Ölümü, insanlarda bir travma yarattı” diyerek karakterin ölümü sonrasındaki devam eden etkisine dikkat çekti. “Eğitim ve tecrübe oyunculukta çok önemli, başrol ise ekip başıdır. Disiplini oyunculukta elde edemezseniz yaptığınız işler uzun soluklu olmaz” ifadeleriyle başarısının sırrını açıklayan Kaynarca, “Oyuncunun yetişmesi meşakkatli bir iştir. Iskalama şansı yüksek ve risklidir. Etrafınızdaki insanların sizi doğru yönlendirmesi sonucu istediğiniz yere gelme şansını yakalayabilirsiniz. Oyuncu iyi bir gözlemci olmalıdır. Çok okumak zorundasınız. Çok bilmek zorundasınız. Algınız açık olmalı. Entelektüel olmalısınız. Sanat hayal etmeyle olur. Hayallerimize önem vermek zorundayız. Yaptığımız iş karaktere izleyiciyi inandırabilmektir” sözleriyle oyuncu olmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu.

Programda, Bosna Hersek’ten Bilal Cehic, Arnavutluk’tan Rajmonda Dragjoshi, Kosova’dan Ajla Ethemi ve Edon Berveniku’nun sorularını cevaplayan Kaynarca “Türk dizilerini izleyerek Türkçe öğrenen bir kitle var. Bu da beni çok mutlu ediyor” sözleriyle Türk dizilerinin dil ve kültür aktarımındaki rolüne dikkat çekti. Arnavutluk’ta “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisini yayımlayan Vizion Plus televizyon kanalından Evi Reçi’nin de programa katılarak Arnavut izleyicisinin dizinin bir bölümünün Arnavutluk’ta çekilmesini istediğini belirtmesi üzerine Kaynarca, Arnavutluk’a daha önce geldiğini ve insanları oldukça samimi bulduğunu belirtti. Azerbaycan’dan programa katılan Azerbaycan Ressamlar İttifakı Üyesi Elmar Memmedzade programda kendi çizdiği Oktay Kaynarca portresini gösterdi.

Yunus Emre Enstitüsü'nün oldukça önemli ve değerli bir görevi yerine getirdiğini belirten Kaynarca “Kültür çok değerlidir. Bu işlerin ehil insanlar tarafından yapılmasını önemli buluyorum.” sözleriyle Enstitü’nün işlevini de vurguladı. Programı, Tiran Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonunda, Priştine, Belgrad ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüleri’nin destekleriyle Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça dillerinde çevrim içi olarak binlerce kişi takip etti.

Diğer Etkinlikler

Tiran Yunus Emre Enstitüsü ve T.C. Tiran Büyükelçiliği iş birliğinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü...

Türk sinema sektörünün tanınması ve gelişmesi amacıyla Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla 6 farklı dünya şehrinde...

Tiran Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği geleneksel “Yunus Emre Buluşmaları” dijital olarak yapılmaya devam ediyor....