Gjirokastra’da Türk Rüzgarı

Yazıcı-dostu sürüm

Arnavutluk'un tarihi ve turistik şehirlerinden Ergiri'de (Gjirokastra) Türk Kültürü Tanıtım Günleri düzenlendi. 27-30 Eylül 2015 tarihleri arasında düzenlenen faaliyet 9. Gjirokastra Kültürel Miras ve El Sanatları Festivali kapsamında yapıldı. Kültür Günleri, son dönem Türk Filmlerinin (Arnavutça alt yazılı) gösterimi ile başladı. “Balkanlar'da Çay Keyfi” adında bir programla Balkan turuna Arnavutluk'tan başlayan gezer çayhanede (Çaykur tırı) 29  Eylül tarihinde gün boyu Gjirokastralılara ve festival için şehirde bulunan turistlere Türk çayı ikram edildi. Programa Çaykur Gn.Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu da eşlik etti. 29 Eylül 2015 tarihinde;  eski bir Ergiri Bektaşi  Konağı olup bugün Gjirokastra Vakfı bünyesinde konaklama ve kültür merkezi olarak hizmet veren Babameto Evinde Arnavutça olarak Geleneksel Türk Kahvesi sunumu  yapıldı ve faaliyeti izleyen  yerli - yabancı konuklara kahve ikram edildi.

30 Eylül’de yine aynı yerde “Tasarım ve Gelişime Katkısı” başlıklı bir konferans ve yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Araştırmacı, mimar, yazar ve akademisyen Dr.Sinan Genim tarafından verilen konferansta; son dönemde Türkiye’de gerçekleştirilen başarılı müzecilik ve mimarlık uygulamları anlatıldı. Şehirdeki yerel yöneticilerden ve konunun uzmanlarından oluşan dinleyiciler sunumun ardından bilgi ve görüş alışverişinde bulundular. 30 Eylül akşamı  tarihi Ergiri Kalesi içindeki müze girişinde açılan “Balkanlar'da Osmanlı Medeniyeti” Sergisi (T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri'nden seçilmiş bazı fermanlardan oluşan sergi) ardından “Andan İçeru” müzik grubu yine aynı mekanda Türk tasavvuf ve klasik müziği eserlerinden oluşan bir dinleti yaptı.

Grup 27 Eylül Akşamı YEE Tiran'da başkentteki kültür sanat çevrelerinden oluşan davetlilerimize bir dinleti yaptı.  Bu dinletiler sırasında geleneksel çalgılarımızdan
 rebap ve tambur hakkında müzikseverlere bilgiler verildi. Ergiri Belediyesi, Gjirokastra Vakfı ve diğer ilgili kurumların desteği ile gerçekleşen faaliyetler dizisinde, Belediye Başkanı Sn. Zamira Rami de Türk Kültür Günleri'nin birçok etabına bizzat konuk oldu.