Türk Filmleri Haftası Tiran’da

Yazıcı-dostu sürüm

Türk sinema sektörünün tanınması ve gelişmesi amacıyla Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla 20 farklı dünya şehrinde düzenlenecek olan Türk Filmleri Haftasının ilk durağı Arnavutluk oldu. Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Kİnema Milenium sinema salonunda, 26-30 Mart 2019 tarihleri arasında biri çocuk filmi olmak üzere 5 günde 6 film ücretsiz olarak gösterime sunuldu.

Türk Filmleri Haftası kapsamında, Türk Sinema ve Tiyatrosunun usta isimlerinden Perihan Savaş ve Gürkan Uygun söyleşisi gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, siyasetçiler, STK üyeleri, akademisyenler, medya mensupları, öğrenciler ve tüm Arnavut sinemaseverlerin katılımıyla 26 Mart 2019’da Kinema Milenium sinema salonunda, saat 19.00’ da Türk Filmleri Haftası Açılışı gerçekleştirildi.

Etkinlikte ilk olarak Osman Nail Doğan’ın yönettiği, Seyit Nizam Yılmaz, Mert Buğra Tataroğlu ve Gökhan Yıkılkan’ın başrollerini oynadığı ‘Güvercin Hırsızları’ adlı drama filmi sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

Yönetmenliğini Sinan Sertel’in üstlendiği, başrollerini Cemil Büyükdögerli, Mehmet Usta ve Denizhan Akbaba'nın paylaştığı ‘Bir Gün Bir Çocuk’ adlı çocuk filmi ve yönetmenliğini Fikret Reyhan’ın üstlendiği, başrollerini Umut Alagül, Akan Atakan ve Ersin Buyar’ın paylaştığı, “Sarı Sıcak” adlı drama fimiyle devam etti.

Etkinliğin üçüncü günü Yılmaz Erdoğan’ın yönettiği, Devrim Yakut, Farah Zeynep Abdullah, Songül Öden ve Şükran Ovalı'nın başrollerini oynadığı “Ekşi Elmalar” adlı dramatik/komedi filmi gösterime sunuldu.

29 Mart 2019 Türk Filmleri Haftasının dördüncü günü Türk Sinema ve Tiyatrosunun usta isimlerinden Perihan Savaş ile söyleşi gerçekleştirildi.

Suat Köçer moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Perihan Savaş, tiyatroya ilk başladığı andan bu güne serüvenini anlattı. İlk oyunculuk deneyimini beş yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü’ne girerek kazandığını ve sinemaya ilk adımını 1971 yılında attığını söyledi. Bedrana filminin kariyer hayatında büyük bir yeri oluğunu ifade etti. 90’lı yıllarda ise sinema ve tiyatronun yanında dizilerde de rol almaya başladığını, 110’dan fazla sinema filminde ve 20’den fazla dizi de oynadığını belirtti. Halen Çukur dizisinde rol alan başarılı oyuncuya dizideki rolü hakkında da çok sayıda soru yöneltildi.

Suat Köçer konuşmasında, “Perihan Savaş Türk tiyatro, sinema ve televizyon alanında ön plana çıkmış, 130’u aşkın filmde rol almış yurt dışından ve içinden çok sayıda filmiyle ödüller almış önemli, usta bir oyuncu. Perihan Savaş’ın Türk Sinemasında çok önemli bir yeri var. Çünkü Karılar Koğuşu, Bedrana, İpekçe, Kaşık Düşmanı gibi pek çok önemli filmde rol almış, Türk sinemasının en önemli yönetmenleriyle çalışmış çok başarılı bir oyuncudur.” dedi.

Söyleşi sonrasında, yönetmenliğini Mesut Uçkan’ın üstlendiği, başrollerini Perihan Savaş, Yalçın Gülhan ve Başak Zebil’in paylaştığı, “Sevdaların Ölümü” adlı dram filmi gösterime sunuldu.

Türk Filmleri Haftası Türk Sinema ve Tiyatrosunun usta isimlerinden Gürkan Uygun’un söyleşisiyle sona erdi. Suat Köçer moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Gürkan Uygun, “Başarılı bir öğrenci değildim fakat tiyatro ve sinema hayatımda hayat bana tüm jokerlerini sundu. Ünlü yönetmen Osman Sınav ile tanıştım, hayatım değişti.” dedi. Arnavutluk’ta Memati olarak tanınan Uygun’a genellikle Kurtlar Vadisi dizisi hakkında sorular yöneltildi. Başarılı bir oyuncu olmak için ne yapmak gerekiyor? Sorusuna “Disiplinli ahlaklı olmak gerekiyor. İnsanlarla ve rol arkadaşlarınızla sürekli iletişimde olmak .” şeklinde cevap verdi.

Etkinlik kapsamında son olarak yönetmenliğini Kemal Uzun’un üstlendiği, başrollerini Münir Can Cindoruk, Gürkan Uygun ve İpek Tuzcuoğlu’nun paylaştığı, “Ankara Yazı Veda Mektubu” adlı dram filmi izleyiciyle buluştu.