Türk Filmleri Haftası Tiran’da

Yazıcı-dostu sürüm

Türk sinema sektörünün tanınması ve gelişmesi amacıyla Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla 6 farklı dünya şehrinde düzenlenecek olan Türk Filmleri Haftasının altıncı durağı Arnavutluk oldu. Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Kinema Milenium sinema salonunda, 22-26 Kasım 2021 tarihleri arasında biri çocuk filmi olmak üzere 5 günde 5 film ücretsiz olarak gösterime sunuldu.

Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, siyasetçiler, STK üyeleri, akademisyenler, medya mensupları, öğrenciler ve Arnavut sinemaseverlerin katılımıyla 22 Kasım 2021’de Millennium Sineması salonunda, saat 13.30’ da Türk Filmleri Haftası açılışı gerçekleştirildi.

Etkinlikte ilk olarak Mehmet Ada Öztekin'in yönettiği, Aras Bulut İynemli, Nisa Sofiya Aksungur’un başrollerini oynadığı “7. Koğuştaki Mucize” adlı drama filmi sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

Yönetmenliğini Katıksız’ın üstlendiği, başrollerini Ekin Koç, Farah Zeynep Abdullah ve Fikret Kuşkan’ın paylaştığı “Bizim İçin Şampiyon” adlı drama fimiyle devam etti.

Etkinliğin üçüncü ve dördüncü günü, İsmail Fidan’ın yönettiği “Rafadan Tayfa Dehliz Macerası” adlı çocuk filmi ve Cem Özay’ın ilk uzun metrajlı “Af” adlı drama filmiyle devam etti.

26 Kasım 2021 Türk Filmleri Haftasının son günü Türk Sinemasının usta isimlerinden Ercan Kesal ile Nasipse Adayız kitap tanıtımı ve film gösterimi gerçekleştirildi.

T.C. Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük konuşmasında, Kesal'ın Türk kültür ve sanatında önemli bir isim olduğunu belirtti.

Yörük, "Türk sinemasının, Türk düşünce hayatının, çağdaş Türk edebiyatının son dönemde yetiştirdiği önemli kıymetlerden birisi Ercan Kesal'ı, bir sanatçımızı, bir düşünürümüzü, bir yazarımızı bugün sizlerle beraber burada ağırlamaktan çok büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Tabii bugün Türk kültürünün, Türkiye'nin kıymetlerinin gözler önüne serilmesi açısından da burada çok kuvvetli bir ekip var." diye konuştu.

Tiran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Osman Demirbaş da bu hafta kapsamında Türk filmlerinin gösterildiğini ifade ederek, ilgi duyan filmlere ağırlık vermeye çalıştıklarını söyledi.

"Fan Noli" yayınevi müdürü Recer Hida ise söz konusu yayınevinin Türk yazarların eserlerini tercüme edip yayınladığını kaydetti.

Selamlama konuşmalarının ardından katılımcılarla tecrübelerini paylaşan Kesal, "Nasipse Adayız" adlı film ve kitap ile iktidar ve iktidar oyunları peşinde koşan bir kişinin hayatını anlatmaya çalıştığını vurguladı.

Yazdıkları ve daha çok içinde yer aldığı filmlerin sanat sineması olarak sınıflandırılabileceğini belirten Kesal, sinemanın estetik ve ahlaki bir kurum olduğuna inananlardan olduğunu aktardı.

Etkinlik kapsamında son olarak yönetmenliğini Ercan Kesal’ın üstlendiği ve aynı zamanda başrol oynadığı “Nasipse Adayız” adlı dram filmi izleyiciyle buluştu.

Diğer Etkinlikler

Tiran Yunus Emre Enstitüsü ve T.C. Tiran Büyükelçiliği iş birliğinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü...

Tiran Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği geleneksel “Yunus Emre Buluşmaları” dijital olarak yapılmaya devam ediyor....

Tiran Yunus Emre Enstitüsü'nün düzenlediği aylık “Yunus Emre Buluşmaları” dijital olarak yapılmaya devam ediyor. 1...