Yunus Emre Söyleşilerinde ‘’Türk ve Arnavut İlişkileri’’ Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Tiran Yunus Emre Enstitüsünün kültür-sanat faaliyetleri çerçevesinde 2017’den bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği “Yunus Emre Söyleşileri”nin bu ayki konuğu Tiran Avrupa Üniversitesi Hukuk Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferit Duka oldu.

25 Eylül Çarşamba günü Enstitünün konferans salonunda yapılan ‘’Tarihsel Süreç İçerisinde Türk ve Arnavut İlişkileri’’ konulu söyleşi, Tiran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Osman Demirbaş’ın konukları selamlamasının ardından başladı.

Prof. Dr. Ferit Duka, ‘’Tarih boyunca Türk ve Arnavut halkının arasında sosyal, idari ve kültürel alana dayanan derin bağlar vardır. Arnavutlar ile Türkler arasındaki ilk temaslar Osmanlı Dönemi’nin de öncesine dayanmaktadır. Selçuklu Devleti’nin Arnavut Beylikleri ile temaslarda bulunduğu tarihi kaynaklar arasındadır. Daha sonraki dönemlere gelindiğinde ise Osmanlı Devleti’nin idaresinde çok sayıda Arnavut şahsiyet olduğu görülür. Devlet idaresindeki etkinliklerinin yanı sıra edebiyat alanında da Klasik Dönem Türk Edebiyatı antolojisine onlarca eser kazandıran sanatçıları görmek mümkündür. Geçmişten gelen derin bağların iki kültürü nasıl yoğun derecede beslediği günümüzde de açıkça hissedilmektedir’’ şeklinde konuştu.

Program, Prof. Dr. Ferit Duka’ya Tiran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Osman Demirbaş tarafından hediye takdim edilmesiyle sona erdi.