İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası Arnavutluk'ta

Yazıcı-dostu sürüm

Tiran Yunus Emre Enstitüsü tarafından, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” kutlamaları kapsamında İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası Konseri düzenlendi.

T.C. Tiran Büyükelçiliği’nin himayelerinde Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Arnavutluk Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası, Global Lojistik ve Liceu Artistik Jordan Misja Güzel Sanatlar Lisesi’nin katkılarıyla Tiran Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen konser 23 Nisan Pazartesi akşamı saat 19.00’da Arnavutluk’un başkenti Tiran’ın en büyük salonu Tiran Kongre Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Kültür Bakanı Mirela Kumbaro Furxhi, T.C. Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Arnavutluk Savunma Bakanı Yardımcısı Petro Koçi, Tiran Valisi Suzana Jahollari, Elbasan Valisi Maksim Malaj, Vlora Belediye Başkanı Dritan Leli, Tiran Belediye Başkan Yardımcısı Abaz Hado, Milletvekilleri, Elçiler, İşkodra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zafer Kıyıcı, Jordan Misja Güzel Sanatlar Okulu Müdürü Valbona Gavelli’nin yanı sıra siyasetçiler, STK temsilcileri, akademisyenler ve medya mensuplarının da yer aldığı konser, izleyenlerden tam not aldı.

Türk çocukları 23 Nisan’ı, Arnavut kardeşleriyle kutladılar

İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrasını özel olarak Tiran’a davet eden T.C. Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, günün önemine dair yaptığı konuşmasında “23 Nisan’ı, dünyanın dört bir yanından ve değişik ülkelerden gelen çocuklarla el ele, kol kola kutlarız. Bu yıl da dedik ki; Türk çocukları bu defa kardeş ülke Arnavutluk’a gelsinler, Atatürk’ün aynı zamanda dünya çocuklarına da armağan ettiği bu bayramı, Arnavut kardeşleriyle birlikte kutlasınlar. Bu amaçla, kendileri küçük ama sanatları çok büyük olan Çocuk Senfoni Orkestramızı sizler için 1300 kilometre öteden, Eskişehir ilimizden getirdik. Bu güzide orkestramız, şimdi herkesin anladığı evrensel bir dilde konuşacak; müzikle… Sizlere yabancısı olmadığınız, ortak kültürümüzün müziğe ve sese yansıyan motifleriyle seslenecekler.” ifadelerini kullandı.

Müzik ile dostluk ve kardeşlik vurgusu

Arnavutluk Cumhuriyeti Kültür Bakanı Mirela Kumbaro Furxhi, dostluk ve kardeşliğin müzikle vurgulanacağını belirttiği konuşmasında, böyle büyük bir organizasyonun altında imzası bulunan T.C. Tiran Büyükelçiliği ve Tiran Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür ederek milli bir kutlamaya Arnavutluk halkını da davet etmelerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

23 Nisan, dünya çocuklarına armağandır

23 Nisan’ın Türk milleti adına ifade ettiği değerlerle ilgili konuşan Tiran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Osman Demirbaş, “Uzun süren bir milli mücadelenin ardından, Türk milleti kendisini boyunduruğu altına almaya çalışanlara her türlü zorlu şarta rağmen yeniden bir tarih dersi verdi ve aziz milletimiz zafere ulaştı. 23 Nisan 1920 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Bu tarih; bir milletin kendi iradesiyle yönetilmesini ifade ettiği için ülkemizde milli bir bayram olarak kutlanmaktadır ve bu bayram bütün dünya çocuklarına armağan edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Çocuklarımız, paylaşımları ve dayanışmalarıyla örnek oluyorlar

İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası’nın kuruluşunda öncülük yapan Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise orkestranın kuruluşu hakkında kısa bir bilgi verdiği konuşmasında, 23 Nisan ve bu tarihin Türkiye’de çocuklar için taşıdığı önemden bahsetti. “Bu çocuklarla gurur duyuyoruz. Dayanışma, birlikte olma, sosyalleşme, paylaşma konularında herkese örnek oluyorlar. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayramdır.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, dünyadaki bütün çocuklara armağan ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluş günü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Tiran’da coşku ile kutlandı. Bu vesilesiyle dostluk ve kardeşlik için bir araya gelen Türk ve Arnavut çocuklar, gönülleri fethetti.