Tiran’da Osmanlıca Yaz Okulu’nun Üçüncüsü Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Tiran Yunus Emre Enstitüsünün, Tiran Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi ve Tarih-Filoloji Fakültesi’nde, bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Osmanlıca Yaz Okulu sona erdi.

02-20 Temmuz 2018 tarihleri arasında düzenlenen programın açılış töreni, Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mynyr Koni, İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Pekşen’in yanı sıra akademisyenler ve öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Açış konuşmasını yapan Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Arnavutluk ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ekonomik ve politik anlamda son derece iyi durumda olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, kültürel yakınlığın henüz tam olarak araştırılmadığını ifade etti. Bu eksikliği tamamlamak adına Osmanlıca Yaz Okulu gibi tamamlayıcı faaliyetlerin önemine vurgu yapan Büyükelçi, öğrencilere de tavsiyelerde bulundu: "Sizler bu kurslara katılarak geçmişte üzerinde gölgeler olan birtakım belgelerin, konuların gün yüzüne çıkmasını sağlayacaksınız. Geçmişlerini iyi bilmeyen toplumlar geleceklerini emin ve güvenli şekilde planlayamazlar. Biz Türkler ve Arnavutlar olarak birbirimize ait ortak geçmişimizi başkalarının bize empoze ettiği kaynaklardan veya onların yorumlarıyla değil, kendi somut edindiğimiz bilgiler ve o bilgilerin üzerine inşa edeceğimiz değerlendirmelerle kurmak zorundayız. Burada devreye sizler gireceksiniz." 

Alanında uzman akademisyenlerin sunumları eşliğinde verilen derslerin yanı sıra; kültür gezileri, devlet arşivi ziyareti, milli kütüphane gezisi gibi pek çok etkinlikle zenginleştirilen program sona ererken Enstitü Müdürü Ömer Osman Demirbaş, yaz tatilinden feragat ederek programa katılan öğrencilere ve programda emeği geçen akademisyenlere teşekkürlerini iletti.

Osmanlıca Yaz Okulu, programa katılarak başarı gösteren öğrencilere sertifika takdiminin ardından sona erdi.