İstanbul Osmanlı Arşivlerinde Arnavutluk (Elbasan, İşkodra, Korça) Kitap Serisinin Tanıtım Programı

Yazıcı-dostu sürüm

Tiran Yunus Emre Enstitüsü'nün düzenlediği aylık “Yunus Emre Buluşmaları” dijital olarak yapılmaya devam ediyor.  29 Mart Pazartesi 18.00’de Enstitüsü kütüphanesinde çekimleri gerçekleştirilen programda, Dr. Albana Tahiri moderatörlüğünde yazar Ermal Nurja, İstanbul Osmanlı Arşivlerinde Arnavutluk (Elbasan, İşkodra, Korça) kitap serisini tanıttı.

T.C. Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, A.C. Kültür Bakanı Elva Margariti ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin katılımlarıyla program gereçekleşti.

Büyükelçi Yörük konuşmasında “Bugün, Elbasan Belediyesi’nin de desteğiyle hazırlanmış, Sayın Ermal Nurja tarafından kaleme alınmış bir kitap var. Bu kitap İstanbul’daki Osmanlı Arşivlerinde Arnavutluk ana teması üzerinde şekillendirilmiş, yazılmış, ve ağırlıklı olarak da Elbasan ve civarındaki gelişmeleri, tarihi vakaları ele alan belgelerden derlenmiş. Ben hiç şüphesiz bu eserin iki ülkenin bilim adamları, tarihçileri ve öğrencileri için, araştırmacıların için önemli bir kaynak teşkil edeceğini düşünüyorum.” dedi.

A.C. Kültür Bakanı Elva Margariti “İş birliğimizin arşivler de dahil olmak üzere farklı alanlarda devam etmesine seviniyorum. İtiraf etmeliyiz ki, arşiv alanında zengin tecrübenizden öğrenecek çok şeyimiz var. Ortak tarihin bir sonucu olarak, Osmanlı arşivleri sadece Türkiye için değil Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olan diğer ülkeler için de bir hazinedir. Bu kitap bilim adamlarına, tarihçilere, öğrencilere yardımcı olan güvenilir ve birinci bilgi kaynaklarından biridir.” şeklinde konuştu.

Programa Zoom Platform üzerinden katılan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ise “Bu eserin Arnavutluk tarihinin önemli bir dönemine ışık tutacağına inanıyorum. Bugün tarih çalışmalarında arşiv olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Bu vesile ile hem burdaki spekülasyonları, yanlış değerlendirmeleri ortadan kaldırmak hem de o dönemi aydınlatmak açısından çok faydalı bir eser olmuş.” ifadelerini kullandı. Programda yazar Ermal Nurja, kitabın yazım fikrinin nereden çıktığına, oluşum sürecine ve tarihi önemine dair bilgiler verdi. Bu eserin öğrencilere, araştırmacılara ve akademisyenlere çalışmalarında ışık tutacağına vurgu yapıldı.

Tiran Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonunda, Ankara Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle hazırlanan programı,Türkçe ve Arnavutça dillerinde çevrim içi olarak binlerce kişi takip etti.

Diğer Etkinlikler

Arnavutluk Yayıncıları Birliği tarafından düzenlenen "Tiran Kitap Fuarı 2022" sona erdi. 16-20 Kasım 2022 tarihleri...

Tiran Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği geleneksel “Yunus Emre Buluşmaları” dijital olarak yapılmaya devam ediyor....